Afrika

het avontuur

In Oeganda zat Renee voor haar afstudeeronderzoek, waar uiteindelijk het B.I.S.S. Project uit is ontstaan. Het was in deze maanden dat ze, samen met andere buitenlandse studenten, tot de conclusie kwam dat er geen lekker brood te verkrijgen was.

Vele jaren later en een aantal eigen winkels verder begon het zaadje dat eerder gepland was te kiemen. Dankzij een subsidieprogramma van de Nederlandse overheid heeft
BBROOD de stap gewaagd om een bakkerij en winkel in Kampala, Oeganda te beginnen.
Het kostte twee jaar voorbereidingstijd en in 2011 werd BBROOD Kampala geopend. Dit was vanaf dag één een succes. Inmiddels zijn er verschillende BBROOD locaties in Oeganda. Na de goede ervaring in Oeganda zijn we naar potentiële buurlanden gaan kijken.
Rwanda kwam zeer positief uit de bus vanwege de goede infrastructuur en de enorme economische groei van het land. In 2013 is de eerste winkel in de hoofdstad Kigali geopend.
In het begin werd de winkel daar bevoorraad met bake-off brood uit de bakkerij in Oeganda. Na 6 maanden werd het tijd om een eigen BBROOD bakkerij te openen in Rwanda. Nu zijn er twee BBROOD winkels in Rwanda.

BBROOD in Kenia was al jaren een wens. Het juiste pand kwam maar niet op ons pad, dit was ontzettend moeilijk. We wilden zowel konden bakken in het zicht van de klant, als verkopen. Uiteindelijk kozen we voor een groot leegstaand pand langs de weg tegenover het wildpark van Nairobi.
Op 7 mei 2016 werd hier de eerste bakkerij + winkel geopend. Inmiddels staat de teller voor BBROOD Kenia op 6 winkels en een bakkerij. Elk jaar gaat Renee, vaak samen met collega’s, tweemaal richting de oostkust van Afrika om alle bakkerijen en winkels een bezoek te brengen. Ook vliegen geregeld de Afrikaanse bakkers of staff naar Nederland om hier ervaring op te doen.

Quote van een klant

‘Always the best sandwiches are found at BBROOD UGANDA. Thank you so much for appreciating me. May God bless BBROOD and all your staff.’

Kampala

oeganda

In de hoofdstad van Kampala zitten vijf BBROOD winkels. Ook in Jinja kan je terecht voor een desembrood.

Meer info: www.bbrood.ug

Kigali

rwanda

In Kigali bakken Kaka en Eugene onze lekkere desembroden voor je. Op twee BBROOD locaties verkopen we dit.

Meer info: www.bbrood.rw

Nairobi

kenia

Aan de rand van het wildpark in Nairobi zit onze bakkerij waar gebakken wordt voor de vijf winkels in de stad.

Meer info: www.bbrood.co.ke

B.I.S.S. project

bake it smart and simple

B.I.S.S. is een microkredietproject waarbij de minder bedeelden van de Oegandese samenleving een lening kunnen afsluiten.

Het B.I.S.S. Project is opgezet door Renee in het kader van haar afstudeeronderzoek voor de studie International Finance. B.I.S.S. staat voor Bake it Smart and Simple. Het is een microkredietproject waarbij de minder bedeelden van de Oegandese samenleving een lening kunnen afsluiten die (deels) wordt terugbetaald. Bij B.I.S.S. krijgen de deelnemers een opleiding van twee weken. Ze leren dan op een eenvoudige wijze, zonder elektriciteit en stromend water, producten bakken en deze aan de man te brengen.
Het B.I.S.S. Project is specifiek voor jonge gehandicapten en hun ouders. Zo krijgen zij de kans om een zelfstandig bestaan op te bouwen op basis van het microkredietprincipe.

Alleen of als groep kunnen ze een eigen bakkerij starten die ze bij succes kunnen uitbouwen naar een grote bakkerij. Dan komen ze in B.I.S.S. Fase 2, waarbij opnieuw een aanvullende opleiding wordt gegeven.

Het project werkt nauw samen met de stichting Bake for Life en het Liliane Fonds.

Een deel van de opbrengst van onze Afrikaanse draagtassen en 50 cent van elk verkocht bananenbrood gaan naar dit goede doel.

Warm hart

bake for life

Bake for Life is een Nederlandse stichting, opgericht in 1999, met liefde voor het vak en hart voor de kansarmen in Afrika. Zij geven kwetsbare mensen de mogelijkheid om via een opleiding en werk te ontsnappen uit de armoede. Met de kennis van het bakkers vak krijgen zij kans op een mooie(re) toekomst! In Oeganda en Kenia zijn vijf bakkerijen gerealiseerd. Alle bakkerijen worden zelfstandig gerund door lokale organisaties. De mensen die in onze bakkerijen werken zijn zeer divers. Zij zijn gehandicapt of wees, alleenstaande moeder of hebben door omstandigheden op jonge leeftijd school verlaten. BBROOD draagt Bake for Life een warm hart toe. Zo verkopen wij in alle winkels het Bake for Life bananenbrood waarvan 50 cent naar een nieuwe bakkerij in Oeganda gaat.

Voor meer info: bakeforlife.nl

BBROOD Kantoor

Ms. van Riemsdijkweg 192

1033 RD Amsterdam

(020) 700 88 46

info@bbrood.nl