Ingrediënten

de basis

Bij BBOOD vind je slechts 12 verschillende broden. De lekkerste, dat dan weer wel. Voor onze broden maken we gebruik van een aantal basis ingrediënten. Aan vreemde toevoegingen doen we niet. Onze bakkers gebruiken alleen de meest pure ingrediënten. Hieronder een opsomming.

Tarwebloem
Fijngemalen meel van tarwe, waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan verwijderd zijn.

Roggebloem
Gezeefd meel van het graan rogge. Dient voor de smaak en de zuurgraad in het deeg.

Lupinegries
Grof gemalen meel van lupine. Lupine is een zaadje wat groeit aan de plant van de Lupinus, dit is een geslacht van de vlinderbloemfamilie. Lupine geeft een nootachtige smaak aan het brood.

Speltmoutbloem
Mout gewonnen uit speltgraan. Speltmoutbloem is ontkiemd en daarna gedroogd graan. Graan wat een aantal dagen warm en vochtig ligt, zal gaan kiemen (er zal een worteltje uit de graankorrel te voorschijn komen). Dit worteltje zal geëest (voorzichtig gedroogd) worden. Hierna wordt het vermalen. Mout zorgt voor aroma, smaak en kleur van het brood.

Bakkershoning
Bijenhoning die verhit is geweest. Zit er minimaal in en dient als voeding voor de micro-organismen. Tijdens het bakproces wordt de honing opgegeten en omgezet in smaak- en aromastoffen.

Tarwegluten
Eiwitten in het graan tarwe. Zorgen voor het skelet van het brood.

Tarwemeel gedextrineerd
Dextrineren is het proces waarbij het aanwezige zetmeel in meel of bloem door enzymen wordt afgebroken door het gebruik van warmte of water. Het is vochtbindend.

Bakkerszout
Zout zorgt voor de smaak en verstevigt ook het glutennetwerk. Aan bakkerszout is jodide toegevoegd, omdat langdurig jodiumtekort schade aan de gezondheid kan berokkenen. Een teveel aan jodium kan echter ook schadelijk zijn.

Lijnzaad
Het zaad van vlas. Lijnzaad dient voor de smaak aan het brood.

Havervlokken
Geplette vlokken van het graan haver. Zorgt voor de smaak.

Sesamzaad
Zeer sterk smakend zaad van de sesamplant.

Tarwemoutmeel
Ontkiemd en daarna gedroogd graan. Graan wat en aantal dagen warm en vochtig ligt, zal gaan kiemen(er zal een worteltje uit de graankorrel te voorschijn komen). Dit worteltje zal geëest (voorzichtig gedroogd) worden. Hierna wordt het vermalen. Mout zorgt voor aroma, smaak en kleur van het brood.

Gerstemoutextract
Extract van mout dat verkregen is uit de gerstekorrel. Geeft smaak en kleur aan het brood.

Tarwemeel
Fijngemalen hele tarwekorrel ook wel volkoren tarwemeel genoemd. Tarwemeel zorgt voor de draagkracht van het deeg.

Tarwedesem
Desem verkregen op basis van tarwemeel en water.

Speltmeel
Fijngemalen hele speltkorrels, ook wel volkoren speltmeel genoemd.

Speltdesem
Desem verkregen op basis van speltmeel en water.

Speltvlokken
Geplette vlokken van het graan spelt. Zorgen voor vezels en een eigenzinnige smaak.

ZonnebloempittenPitten uit de zonnebloem. Zorgen in het brood voor een nootachtige smaak.

BBROOD Kantoor

Ms. van Riemsdijkweg 192

1033 RD Amsterdam

(020) 700 88 46

info@bbrood.nl