Bbrood gaat biologisch-dynamisch
Lees meerBiologisch-dynamisch
de aanleiding
‘When you are chasing after the best flavour, you are chasing after the best ingredients, and when you are chasing after the best ingredients, you are in search of great farming.’
– Dan Barber
We bakken ook bijzonder goed brood. Dit doen we op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken we zo duurzaam mogelijk.
Bij Bbrood zijn we een reis aan het maken naar biologisch-dynamisch. Na 10 jaar Bbrood is er veel veranderd. In de wereld om ons heen, maar ook in ons eigen bewustzijn. Wat gaan we de komende 10 jaar doen? En welke impact heeft dat op de aarde – op mensen, dieren, planten? ‘Als je dan kritisch naar jezelf kijkt, naar het product dat we maken en het bedrijf dat we runnen, dan moest ik toch concluderen dat dat beter kan’ – Renee Pater. In onze zoektocht naar hóe dat beter kan, zijn wij op het pad gekomen van biologisch-dynamische landbouw. En dat was het begin van onze reis.
We wisten dat deze reis geen rechte lijn zou zijn. Daarom willen we jou als Bbrood klant meenemen in de grote en kleine stappen die we zetten, maar ook wanneer we een stapje terug moeten doen. Want de natuur is soms onvoorspelbaar, maar vooral uitdagend.
Nieuw
de broden
Inmiddels hebben wij een aantal biodynamische broden ontwikkeld. Deze zijn uiteraard verkrijgbaar in al onze winkels:
- Het boerenbrood, tarwe haverbrood, wit met twist, speltvolkoren en meergranenbrood zijn gemaakt van 100% biodynamische grondstoffen.
- Het spelt (met en zonder zonnebloempitten) maken we van 40% biodynamische grondstoffen, aangevuld met biologische grondstoffen.
- Het meerzaden brood is gemaakt van biologische grondstoffen.
- Inmiddels gebruiken wij voor al onze producten biologische in plaats van gangbare bloem en zo zijn wij stap voor stap ‘op weg naar 100% biologisch-dynamisch bakken’.

Boerenbrood

Tarwe haverbrood

Spelt volkorenbrood
Biodynamisch?!
wat maakt ons brood uniek
Bbrood kiest voor biodynamisch! Wat is dit? En wat betekent dit?Kortgezegd is biodynamische landbouw biologische landbouw die een stap verder gaat. Hieronder hebben wij 23 punten geformuleerd over de belangrijkste kenmerken van dit keurmerk en wat ons brood zo uniek maakt:
- Bloem en meel van granen van Nederlandse bodem: Dat is best bijzonder, want minder dan 8% van het brood dat we in Nederland eten komt van Nederlandse bodem. De tarwe, rogge, spelt, haver en andere granen worden in Groningen verbouwd door Piet van Zanten. Piet teelt op biodynamische wijze.
- Het meel komt rechtstreeks van de molen: Ook dat is bijzonder, want 97% van het meel dat bakkers gebruiken komt van grote meelfabrieken. Hoe kort wil je de keten hebben?!
- Maximaal gifvrije landbouw: Er worden geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen op de gewassen gebruikt. Dat is beter voor de dieren rondom de akkers, zoals de insecten en de vogels. Maar ook beter voor het grondwater en de luchtkwaliteit.
- Zonder kunstmest geteeld: kunstmest is een kunstmatige mix van voedingsstoffen die de groei van de plant (het graan) stimuleert, maar de bodem uitput.
- Zorg voor het bodemleven: In een theelepel gezonde landbouwgrond bevinden zich méér organismen (zoals bacterie) dan dat er mensen op aarde zijn. Het bodemleven zorgt voor voedingsstoffen voor de plant en bepaalt de gezondheid van de plant.
- Maximaal dierenwelzijn: De bodem wordt vruchtbaar gehouden o.a. door dierlijke mest. Biodynamische koeien mogen hun hoorns houden, varkens hun staart en bij de kippen loopt een haan.
- Van een veerkrachtige bodem: De boer zorgt voor een hummusrijke bodem die daardoor beter in staat is vocht vast te houden. De bodem is hierdoor beter in staat om om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte of zware regenval.
- In eigen tempo groeien: Doordat het graan niet wordt opgejaagd kan het in het ritme van de natuur groeien. Hierdoor krijgt het meer tijd om smaak, voedingswaarde en vitaliteit te ontwikkelen.
- Wisselteelt: Ieder jaar staat er weer iets anders op de akker. Regelmatig zaait de boer lupine en klaver die helpen om voeding aan de bodem toe te voegen.
- De bodem zo min mogelijk bewerken: Piet ploegt de bodem zo min mogelijk om, zodat het natuurlijke evenwicht in de bodem zo min mogelijk wordt verstoord.
- Bloemrijke akkerranden: Rondom de akkers en tussen de granen staan akkerbloemen en kruiden. Het zoemt rondom biodynamische akkers van alle insecten en vlinders die erop afkomen.
- Zorg voor de dieren rondom de akker: De insecten trekken vogels aan. Houtwallen bieden voedsel en bescherming voor dieren die van nature in de omgeving leven, zoals fazanten, patrijzen en veldleeuwerikken.
- Veilig broedgebied voor weidevogels: De kievit, scholekster en tureluur broeden graag in graan- en graslanden. Piet markeert hun broedplekken, zodat ze beschermd blijven.
- Van zaadvaste rassen: Voor het brood worden zoveel mogelijk (variaties op) oude graanrassen gebruikt, zoals Ommelander tarwe en Sint Jans rogge. Die zijn van nature sterk: ze hebben geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig om te kunnen groeien en overleven.
- De boer is onafhankelijk: Een deel van de graanoogst wordt achtergehouden om opnieuw in te zaaien. Hierdoor hoeft de boer niet telkens opnieuw zaad in te kopen.
- Het graan wordt steengemalen door een echte molen: In Friesland worden de granen mbv molenstenen gemalen. Hierdoor blijft meer voedingswaarde behouden.
- Van meel met kiemen: Het meel bevat onverhitte kiemen. De kiem is een essentieel onderdeel, het is de levensbron van de plant. Verhitting zorgt voor langere houdbaarheid.
- Brood zonder E-nummers: Lekker brood heeft maar een paar dingen nodig: meel, water, gist of desem, een snufje zout en tijd. Dat geeft de echte smaak zonder gebakken lucht! Broodverbeteraars, verstopte suikers of prefab broodmixen vind je bij biodynamische broden niet terug.
- Van eigen desem: Desem is een mengsel van water en meel waarin ‘wilde’ gisten voor gisting zorgen. Bij BBROOD maken we zelf ons desem.
- Met de hand gevormd: Onze bakkers vormen de broden met de hand. Daarom ziet ieder broodje er weer net even anders uit.
- 2 dagen gefermenteerd: Tijdens het fermenteren komt het gistingsproces op gang dat het brood meer smaak geeft. Bovendien is het lichter verteerbaar.
22. Gebakken op stenen vloer: Dat geeft knapperig brood dat niet eeuwig houdbaar is. Maar het is zo lekker dat je het meteen opeet.

