Bbrood gaat biologisch-dynamisch

Lees meer

Biologisch-dynamisch

de aanleiding

‘When you are chasing after the best flavour, you are chasing after the best ingredients, and when you are chasing after the best ingredients, you are in search of great farming.’
– Dan Barber

BBROOD gaat biologisch-dynamisch. Na 10 jaar BBROOD is er veel veranderd. In de wereld om ons heen, maar ook in ons eigen bewustzijn. Wat gaan we de komende 10 jaar doen? En welke impact heeft dat op de aarde – op mensen, dieren, planten? ‘Als je dan kritisch naar jezelf kijkt, naar het product dat we maken en het bedrijf dat we runnen, dan moest ik toch concluderen dat dat beter kan’ – Renee Pater. In onze zoektocht naar hóe dat beter kan, zijn wij op het pad gekomen van biologisch-dynamische landbouw. En dat was het begin van onze reis.

Nieuw

de broden

De afgelopen maanden hebben wij twee nieuwe zuurdesembroden in onze winkels geïntroduceerd. Een boerenbrood op basis van steengemalen tarwebloem, tarwemeel en roggemeel. En een haverbrood op basis van steengemalen tarwebloem en gewelde haver. In juli komt daar een tarwewit zuurdesembrood bij.

Boerenbrood

Haverbrood

Tarwewitbrood

Deze nieuwe broden zijn gemaakt van 100% Nederlands biologisch-dynamisch graan. De tarwe, rogge en haver worden verbouwd in Groningen door Jaap, Piet en Vera van Zanten van Het Geweide Hof. De granen worden steengemalen in Friesland door Cees en Marjon van Mole ’t Lam. Steenzout (zonder jodium) afkomstig van Saline Luisenhall uit Göttingen, Duitsland maakt de ingrediëntenlijst compleet.

Deze zuurdesembroden hebben een fermentatietijd van 2 dagen. Daarbij hebben de broden een extra hoge hydratatie, wat zorgt voor een sappig kruim van het brood.

Wat is het

biologisch dynamisch!?

Biologisch-dynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw, maar gaat nog net een stapje verder. Deze vorm van landbouw is gebaseerd op de principes van Rudolf Steiner. De biologisch-dynamische boer bekijkt de natuur vanuit een holistisch – alomvattend – perspectief en streeft zoveel mogelijk naar een gezonde kringloop. Om de samenhang tussen mens, dier, plant en bodem te versterken, wordt er veelal een gemengde bedrijfsvoering gehanteerd (binnen een gemengde bedrijfsvoering wordt zowel plantaardige als dierlijke productie gerealiseerd).

De bodem wordt gezien als een levend organisme en is de basis voor levenskrachtige planten, dieren en mensen. Zo is dus ook landbouw verbonden met biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, klimaat, luchtkwaliteit en ga zo maar door. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biologisch-dynamische landbouw en voeding. Onze producten zijn nog niet Demeter-gecertificeerd, wel maken we voor onze 3 nieuwe producten geheel gebruik van Demeter-gecertificeerde grondstoffen.

Graan – meel – zout

de leveranciers

Het graan

De Boer

Het Geweide Hof – Jaap, Piet en Vera van Zanten, Groningen.

Meer info: hetgeweidehof.nl

Het meel

De Molenaar

Mole ’t Lam – Cees Notenboom en Marjon Loef, Friesland.

Meer info: molenhetlam.nl

Het zout

De Zoutzieder

Saline Luisenhall – Göttingen, Duitsland
 

Meer info: luisenhall.de

BBROOD Lab

de proefbakkerij

Het BBROOD LAB is de proefbakkerij in onze winkel aan de Bos en Lommerweg. Afwisselend gaat een baker-in-residency, een gastbakker die op uitnodiging van BBROOD tijdelijk de proefbakkerij mag overnemen, samen met ons nieuwe soorten zuurdesembrood creëren. Broden van de toekomst! De uitdaging is om hierbij zoveel mogelijk biodynamische ingrediënten te gebruiken die afkomstig zijn uit Nederland. Je kunt de ontwikkelingen op de voet volgen via @bbroodlab op Instagram.

‘There are 5 ways how to tell people that they’re doing wrong. And there are a million ways to inspire people to do good!’
– Professor Michael Braungart