Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen desem en gist?

Een belangrijk verschil is de snelheid in rijzen. Een brood op basis van gist is binnen drie uur klaar om de oven in te gaan terwijl ons brood ruim 2 dagen de tijd krijgt om zich te ontwikkelen. Het verschil in rijzen betekent een verschil in smaak, want hoe langer het brood de tijd krijgt om te rijzen, hoe meer natuurlijke smaakstoffen en aroma’s er vrij komen. Hierdoor heeft het brood geen kunstmatige toevoegingen nodig!Daarnaast wordt een deel van de fytinezuren tijdens het lange rijsproces afgebroken, hierdoor kunnen de voedingsstoffen uit het brood beter door het lichaam worden opgenomen. Een ander belangrijk verschil is de structuur van het brood. Desem heeft een veel grovere en ongelijkmatigere structuur en is steviger dan brood wat met gist is gemaakt.

Is jullie brood biologisch?

Ons brood is niet biologisch maar wél gemaakt van de beste natuurlijke ingrediënten zonder onnodige toevoegingen. Om het EKO-keurmerk te ontvangen (het officieële certificaat voor biologische producten) moet je aan veel regels voldoen die de kwaliteit en de smaak van het brood niet altijd ten goede komen. Bovendien is zo’n certificaat prijzig. Daarom hebben we ervoor gekozen om ons geld en onze tijd te stoppen in het maken van natuurlijke producten die écht lekker zijn. We vinden het ook belangrijk om verder te kijken dan onze broden alleen. Zo zijn bijna al onze verpakkingen biologisch afbreekbaar en is de kleding van de bakkers en verkopers gemaakt van biologisch katoen. Bij BBROOD nemen we onze verantwoordelijkheid en zijn we continu bezig om ons hierin te ontwikkelen.

Is jullie speltbrood geschikt voor mensen met een gluten- of tarwe-allergie?

Gluten zijn eiwitten die in graansoorten zoals tarwe, spelt en rogge voorkomen. Al ons brood bevat gluten, dus ook het speltbrood. Gluten worden door het lichaam verteerd en opgenomen, net als andere eiwitten. Sommige mensen zijn echter allergisch of intolerant voor gluten, deze mensen kunnen ons brood niet eten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat spelt niet glutenvrij is en dus niet geschikt is voor mensen die in het algemeen niet goed reageren op gluten. Om te bepalen of je spelt kunt eten als je niet goed reageert op tarwe is het belangrijk om het verschil te weten tussen een allergie, intolerantie en overgevoeligheid hiervoor. Mensen met een tarwe-allergie zijn gevoelig voor alle componenten uit tarwe, dus ook voor de componenten uit de familie van de tarwe. Spelt hoort hier ook bij en kan dan dus niet gegeten worden. Degenen die overgevoelig zijn voor tarwe kunnen spelt over het algemeen beter verdragen. Ook dit verschilt echter van persoon tot persoon en het biedt geen 100% zekerheid. Ben je overgevoelig voor tarwe en wil je graag spelt eten? Dan raden wij je aan om je eerst te laten informeren door een specialist op dit gebied.

Waarom zit er een klein beetje tarwegluten in jullie speltbrood?

Door ons lange bereidingsproces vragen we veel van het product. Wij voegen een klein percentage tarwegluten toe omdat deze iets sterker zijn dan speltgluten. Dit zorgt ervoor dat we de rijstijd van het brood kunnen verlengen waardoor het brood meer volume krijgt én natuurlijke smaakstoffen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Waar wordt het brood gebakken?

BBROOD heeft bakkerijen bij de winkels op de Eerste van der Helststraat, NDSM, Oost en Zeilstraat (banket). Daarnaast zitten er in de grote winkels van Marqt ook bakkerijen van BBROOD. Daar bakken onze bakkers elke dag vers brood. Vanuit deze winkels worden de broden dagvers geleverd aan de andere vestigingen. U bent altijd welkom om eens een kijkje te komen nemen in één van onze bakkerijen.

Gebruiken jullie broodverbeteraars en additieven?

Ons brood is 100% natuurlijk en bevat geen onnodige toevoegingen. Broodverbeteraars komen er bij ons niet in, net als onnatuurlijke additieven. De ingrediënten zijn simpel; de basis is altijd bloem, water en zout in combinatie met desem. Vanwege het ambachtelijke proces – onze bakkers vormen alle broden met de hand - zal het brood er nooit precies hetzelfde uit zien. Daarnaast zijn er verschillende factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid die het proces van het broodbakken beïnvloeden.

Waarom is jullie desembrood nou zo ontzettend lekker?

Tijd, aandacht en liefde zijn naast onze kwalitatief hoogwaardige grondstoffen de belangrijkste ingrediënten voor ons desembrood. We nemen de tijd om het deeg te laten rijzen en haar natuurlijke smaak en aroma’s te laten ontwikkelen. Met aandacht en toewijding hebben wij in de afgelopen jaren een unieke receptuur ontwikkeld die door onze bakkers met veel plezier wordt bereid. Het resultaat: écht lekker brood, en daar zijn we trots op!